8. 4. 2009

Gergaz Netlabel Open Up


V lete roku 2001 sa stala jedna nezvyčajná udalosť lokálneho významu. V záhorskej obci Moravský Svätý Ján vznikol na svoju dobu možno až príliš alternatívny hudobný klub s tajuplným menom Gergaz. Jeho história bola síce krátka (necelý rok), ale intenzívna. Základnou filozofiou bolo priniesť aj mimo Bratislavy, prípadne iných väčších miest, možnosť vypočuť si a zabaviť sa na trocha inej hudobnej produkcii či už elektronickej, rockovej alebo rôznych ich variáciách. 

Popri vystúpeniach najlepších slovenských dídžejov a množstva kapiel tu vznikol priestor na prezentáciu tých začínajúcich. Okrem toho bolo ambíciou prezentovať aj iné druhy tvorby, napr. fotografie. 
Prečo celý projekt nevyšiel podľa predstáv malo veľa dôvodov, ale čo je najpodstatnejšie, za ten krátky čas sa tu vytvorilo akési zdravé podhubie, z ktorého teraz vyrastá projekt celkom nový, tentoraz neobmedzený priestorom a snáď ani časom. 
Okrem názvu odkazujúcemu na niekdajší klub má Gergaz Netlabel (GNL) s týmto spoločné viac. Sú to predovšetkým ľudia stojaci za vznikom tohto komunitného webu, ktorí väčšinou fungovanie klubu sami zažili. Takisto primárne zameranie na hudbu, popri ktorej je priestor v podstate pre akúkoľvek tvorbu publikovateľnú na webe. Čo je však rozdielne je určite možný dosah, čo dokazuje hneď druhý voľne stiahnuteľný release Love is Blood od ukrajinského producenta Lostlojica. 
Začiatok fungovania GNL je tak trochu ako z ríše snov. Obidva doteraz vydané releasy od GLGN - Shadow of My Future Self aj spomínaného Lostlojica vyvolali veľmi priaznivé ohlasy a prakticky okamžite boli prezentované aj na Rádiu_FM, jedinej hudobne relevantnej rozhlasovej stanici na Slovensku alebo na českom Radio Akropolis, Radio1 a Radio Wave. 
Tento rozbeh bol tak rýchly, že aj oficiálna Open Up žúrka sa uskutoční až s určitým oneskorením. Preto všetci, ktorí sa vezú životom na podobnej hudobnej frekvencii aspoň trochu vzdialenej od mainstreamu majú možnosť privítať znovuzrodený Gergaz na neutrálnej pôde v Malackách v pube Bašta už v piatok 17. apríla. A keďže GNL sa nechce úzko orientovať na určitý hudobný štýl aj tento „krst“ ponúkne rôznorodé vystúpenia. Predstavia sa nám spoločne Foolk s Lixxom, ktorý následne rozbesní prítomných svojím d´n´b setom. V podobnom duchu sa odprezentuje aj dj Clive (Codered.sk). Príjemný dubstepový mix nám priletí až z Londýna odprezentovať Jablkonosic, bývalí rezident Gergaz clubu. V neposlednom rade sa o uvoľnenejšiu atmosféru postará Yari aka Y I svojim veselým a technicky premakaným setom siahajúcom až do funky. 
Takže uvidíme sa 17-eho v Malackách....

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára